5/12/17: “Het nieuwe Turkije van Erdoğan : een waarschuwing voor Europa” Gespreksavond met voormalig journalist Dirk Vermeiren

Op dinsdagavond 5 december (20u) is voormalig Turkije-correspondent voor de VRT, Dirk Vermeiren, te gast in De Markten (Brussel). Hij zal het hebben over het nieuwe Turkije van president Erdoğan.

Dirk Vermeiren arriveerde destijds in Istanbul precies 1 week voor de AK-partij van Tayyip Erdoğan aan de macht kwam. Zijn terugvlucht naar Brussel was op 28 augustus 2014, de dag waarop Erdoğan president werd. In die 12 jaar werkte hij als correspondent voor de VRT, de Tijd, Knack…  Dit maakt van hem een bevoorrechte getuige van het veranderde Turkije, wat hij ten zeerste betreurt. Maar waar hij zich echt over verbaast, is hoe het Westen zich zo kon laten verrassen door de evolutie van het land onder Erdoğan. Dirk Vermeiren schetst de verhoudingen tussen Oost en West, helemaal opgehangen aan de figuur van de Turkse president Erdoğan.

De Turkse president laat niemand onberoerd. Wie Turkije zegt, zegt Erdoğan. Miljoenen Turken aanbidden hem onvoorwaardelijk. Zijn talrijke tegenstanders spreken daarentegen van een autoritair regime. De vrije meningsuiting, de rechtstaat, de scheiding der machten, vrije media, de scheiding tussen religie en politiek, het vrije onderwijs… alles moet wijken voor Erdoğan’s zelfverklaarde ‘Yeni Türkiye’ (vertaald: ‘Nieuw Turkije’).

Waar komt Tayyip Erdoğan nu eigenlijk vandaan? Wat is zijn achtergrond, hoe ziet zijn denkkader eruit, wat zijn z’n inspiratiebronnen? Waarom stelt hij zich zo agressief op tegenover het Westen? Hoe verklaar je zijn enorme aanhang bij de Turkse diaspora in Europa? Hoe ziet dat ‘Nieuwe Turkije’ eruit en wat rest er nog van de seculiere republiek? En zijn we Turkije nu écht definitief kwijt?

De avond wordt georganiseerd door het Masereelfonds i.s.m. het Platform #SOSTurkey.

Locatie: GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Prijs: 5 euro (3 euro voor leden van het Masereelfonds)